• share
  • email
  • print
  • font size 1
  • font size 2
  • font size 3

Τα Νέα μας

Ελληνικές, χριστουγεννιάτικες γεύσεις από 150 ανερχόμενους μικρούς παραγωγούς

25/11/2013

Ένα χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσεων και ξεχωριστών χάπενινγκ, από 29 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου στο Helexpo Palace. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 150 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου 'κύματος' των μικρών Ελλήνων παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του περιοδικού 'αθηνόραμα'.

 

Τον Απρίλιο του 2013 φαίνεται ότι γύρισε μια καινούργια σελίδα στο γευστικό τοπίο της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις”, που οργάνωσε το περιοδικό “αθηνόραμα” στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, κατάφερε να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της Ελλάδας και 15.000 Αθηναίους που ανακάλυπταν καλούδια - ντελικατέσεν, αλλά και μια πηγή αισιοδοξίας, δείχνοντας ότι στη χώρα υπάρχουν πολλές υγιείς δημιουργικές δυνάμεις. Ένα καινούργιο γευστικό ρεύμα δημιουργήθηκε και ήταν τόσο ισχυρό που μας οδήγησε στη διοργάνωση ενός ακόμη φεστιβάλ με την ίδια νοοτροπία και τον ανάλογο χαρακτήρα. Και αυτό το φεστιβάλ θα είναι γεμάτο εξαιρετικές ελληνικές γεύσεις, μοναδικές γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής από δημοφιλείς σεφ, όλα με έντονο το γιορτινό πρόσημο. Το “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2013” θα πραγματοποιηθεί από 29 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου στο Helexpo Palace, δίπλα στο εμπορικό κέντρο Avenue.

 

Σ’αυτό το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσεων, η αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της χώρας θα συναντηθεί με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα πλάι - πλάι με σύγχρονες ελληνικές δημιουργίες. Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρου εις άκρον της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στο φεστιβάλ Ελλήνων μικρών ποιοτικών παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα. Και αυτή η διοργάνωση ξεφεύγει από τη μαζική τυποποίηση, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 150 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των μικρών Ελλήνων παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του “αθηνόραμα” και του athinoramaumami.gr, η οποία θεωρείται η πιο έμπειρη και καταξιωμένη στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη στο φεστιβάλ θα είναι μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας κάποιων από τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και ντελικατέσεν, γνωστών και άγνωστων (προς το παρόν) παραγωγών, που διαμορφώνουν μια νέα εικόνα αυθεντικών, παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων γαλανόλευκων γεύσεων. Τα εξαιρετικά τους ποτά και εδέσματα θα είναι διαθέσιμα για δοκιμή, για αγορές που θα στολίσουν τα γιορτινά μας τραπέζια, αλλά και για δώρα στους φίλους μας – άλλωστε, εκτός από τα Χριστούγεννα, ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι γεμάτοι ονομαστικές εορτές.

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του φεστιβάλ είναι οι εξαιρετικές Παράλληλες Εκδηλώσεις με πλούσια ερεθιστική θεματολογία και παρουσιαστές μερικούς από τους πιο δημοφιλείς σεφ (Δημήτρης Σκαρμούτσος και Χρόνης Δαμαλάς, Λευτέρης Λαζάρου, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, Έκτωρ Μποτρίνι, Γιάννης Λουκάκος, Διονύσης Αλέρτας, Χριστόφορος Πέσκιας, Ολιβιέ Καμπανιά, Γιάννης Μπαξεβάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Ηλίας Σκουλάς), συγγραφείς (Ηλίας Μαμαλάκης, Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση), γευσιγνώστες (Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Γιώργος Λούκας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Θάλεια Τσιχλάκη, Αργύρης Τσακίρης, Σωτήρης Γεωργίου, Μαρία Κατσούλη), bartenders (Άρης Χατζηαντωνίου), καθώς και ο αρχιαρτοποιός της αρτοποιίας Βενέτης, Άρης Γιαννακόπουλος.

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ, στο Εστιατόριο, θα στηθεί ένα μοναδικό γευσιγνωστικό χάπενινγκ. Πέντε διάσημοι και αγαπημένοι σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Έκτωρ Μποτρίνι, Γιάννης Μπαξεβάνης, Δημήτρης Σκαρμούτσος) ξεφυλλίζουν παλιά τετράδια, θυμούνται χαρούμενα οικογενειακά τραπεζώματα και προτείνουν τα προσωπικά τους χριστουγεννιάτικα πιάτα. Ακριβώς δίπλα, ο ιστορικός “Κωνσταντινίδης” θα δημιουργήσει ένα ολόκληρο ζαχαροπλαστείο με θεαματική διαμόρφωση, προτείνοντας παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και γλυκούς νεωτερισμούς. Στο χώρο του τα γλυκά θα μπορείς να τα συνοδεύσεις με διαλεχτούς καφέδες και αφεψήματα.

Το κρασί και η μπίρα θα έχουν ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ. Όχι μόνο με τα 30 περίπου περίπτερα παραγωγών τους, αλλά και με το Wine & Beer Bar όπου θα μπορείς να πιεις διαλεχτά ελληνικά κρασιά με το ποτήρι και μερικές από τις καλύτερες μπίρες που παράγουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, τρώγοντας εξαιρετικά αλλαντικά και εκλεκτά τυριά. Πολύ πρωτότυπο θα είναι το Cocktail Bar, όπου ο mixologist της εταιρείας Καρούλιας Άρης Χατζηαντωνίου ετοιμάζει καινοτομίες, δημιουργώντας ερεθιστικά γαλανόλευκα κοκτέιλ αποκλειστικά με ελληνικά αποστάγματα και κρασιά.

Άλλη μια σημαντική καινοτομία της έκθεσης είναι ότι οι επισκέπτες της θα ψηφίζουν για να αναδείξουν τα καλύτερα προϊόντα που θα παρουσιαστούν από τους εκθέτες, κερδίζοντας πλούσια δώρα. Επίσης επιτροπή ειδικών θα απονείμει Βραβεία Συσκευασίας, διαλέγοντας τις πιο ξεχωριστές εμφανίσεις προϊόντων.